Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waterdruppels op bladeren van de plant vrouwenmantel blijven zeer lang aanwezig zonder te verdampen. Hoe komt dat?

Mogelijk bevatten de bladeren een stofje, die de waterdruppel omhullen, waardoor de plant de mogelijkheid heeft het vocht via de bladeren op te nemen?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Biologie
3.8K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Het is precies andersom: de waterdruppels die op het blad van de vrouwenmantel te zien zijn, worden door de plant zelf afgescheiden, en dat verschijnsel heet guttatie.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Bij de Alchemilla vulgaris hebben waterdruppels de neiging zich om aan de uiteinden van het blad te verzamelen. Dit proces heet guttatie, en dat komt ook voor bij onder andere heermoes, aardbei, Oostindische kers, lotus, en meer.

Planten nemen voedingstoffen, mineralen en vocht op via hun wortels, door middel van een proces dat osmose heet. Als de wortels meer water opnemen dat de plant kan verdampen gaat de worteldruk omhoog. Hierdoor kan het water niet verdampen, maar wordt het naar buiten geperst via de waterporiën (hydathoden). Dit zijn speciale wateruitscheidende klieren aan de bladpunten.

Omdat de luchtvochtigheid ‘s nachts vaak stijgt doet guttatie zich in de vroege ochtend voor. Bij de meeste planten vallen die druppels gewoon op de grond. Maar door de vorm van het blad van vrouwenmantel komen ze bovenop het blad terecht, en rollen eventueel naar het midden van het blad waar ze zich als een grote druppel verzamelen.
(Lees meer...)
Amadea
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding